Anne Mantısı

mantimmmmm

An itibari ile kendimden geçmiş, mantııııııı diye bağıra bağıra sokaklarda gezmek üzereyim. Doğrusu fazlasıyla zahmetli olan mantı, yanında sana yardım edicek biri yoksa yapılmamasını tavsiye ettiğim bir yemektir. Neyseki yakında annem yanımda olacak, ilk iş oturup kilo kilo mantı yapmak olacak, dondurucuya atıp aylarca yeriz diye hayal ediyorum 🙂

“Yukarıda düstüğüm notu okuyan bir arkadaşım sesimi duymuş ve  bana bugün mantı yapmış, ne kadar şanslıyım… Çok tesekkür ederim Zuhalcik! 24.10.2013”

4 kişilik

Malzemeler

Hamur için:

  • 1 anne
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • oklava

İçi için:

  • 250 – 300 gr kıyma
  • 1 soğan (ince kıyılmış yada rondodan geçmiş)
  • 4-5 dal maydonoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Yoğurt
  • 3-4 diş sarmısak (dövülmüş)
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Pul biber
  • Nane
  • Tereyağ

Hamurun Yapılışı

Hamur için yazdığım malzemeyi bir kapta karıştır ve elde ettiğin hamuru yumruk büyüklüğünde parçalara böl. Herbirini yuvarlak şekillendir ve üzerini nemli temiz bir bezle kapat. 20-30 dakika dinlenmeye bırak. Sonra unlu tezgah üzerinde oklava ile açmaya başla. Artık heralde bu kadarını bir şekilde bir yerden görmüşsünüzdür. Açtığınız ince yufkayı 2 cm x 2 cm olacak şekilde kes. Aşşağıdaki fotoğrafta olayı göreceksiniz.

mantimmmmm2

İçinin yapılışı

Yine içi için diye yazdığım malzemeleri çiğ olarak karıştır.

Şimdi cimriysen leblebi değilsen fındık büyüklüğünde eline alacağın kıymayı kare kestiğin yufka parçalarının içine koy ve fotoğraftaki gibi kapat. Bir tepsiye un serp ve kapattığın mantıları  içinde biriktir. Herşey bittikten sonra makarna haşlar gibi tencere’nin yarısına kadar kaynar temiz su koy, 1 çay kaşığı tuz at ve mantıları ekle. 5-6 dakika haşla, servise hazır. Kişi başı 1,5 çorba kepçesi kadar mantı koyabilirsin, aşşağı yukarı 1 avuç dolusu mantı, 1 insani kişi için yeterli olacaktır.

Ayrı bir sos tavasında tereyağ erit ve biber salçasını kırmızı pul biberle kavur. Dövülmüş sarmısakları yoğurda koy karıştır. Servis yaparken de mantıyı suyuyla birlikte tabaklara koy, yoğurdunu ekle ve en üste de salçayı yay. İsteğe göre nane vs. ekleniyor.

“Ayyy, yazdım yazdım sonra luzumsuz bir post olduğuna karar verdim ama silmeyeceğim. Yaparsanız afiyet olsun :)”

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s