Etli Yaprak Sarma

Etli_yaprak_sarma_sedefuzer

“Aslında sarma yapmakta bir numara yok, yapraklar doğru düzgün olduğu sürece içinin hazırlanışı da pişirmesi de sorun değil. Ben salamura yaprak kullanıyorum, şişe içinde gelen yaprakların neredeyse yarısı yırtık çıkıyor, sinir oluyorum. Ama artık olduğu kadar. Dolma mı, dolma.. Afiyet olsuuuuun”

(Anneriko tarifi)

3-4 kişilik (valla bence bu 1 kişilik, hepsini yiyebilirim)

Malzemeler

  • 500 gr Kıyma
  • 1 çay bardağı Pirinç (yıkanmış ve süzülmüş)
  • Yarım demet Maydonoz (ince ince kıyılmış)
  • 1 Soğan (rondodan geçirilmiş veya rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı Salça
  • 2 orta boy Domates (küçük küp kesilmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı Margarin (veya Sıvı yağ)
  • 1,5 çay kaşığı Karabiber
  • 1 çay kaşığı Tuz
  • Salamura veya taze Yaprak

Üzeri için:

  • Yoğurt
  • 2-3 diş Sarmısak (dövülmüş)
  • Kırmızı pul biber

Yapılışı

Eğer ki taze yaprak kullanacaksanız, büyük bir tencere içinde kaynamış suya yaprakları koyun ve rengi biraz koyulaşana kadar (biraz yumuşayana kadar) yaprakları haşlayıp bir kenara alın. Salamura yaprak kullanacaksanız unutmayın ki tuzlu suyun içinde olduğu için mutlaka kaynar suyun içinde tuzunu atmasını beklemelisiniz, sonra yıkayıp aynı şekilde kenara alın.

Kıyma, pirinç, kıyılmış maydonoz, soğan, salça ve tuz-karabiberi karıştırma kabına koyup yoğurun. Yoğururken biraz su ekleyin, kıyma köfte kıyması gibi sert olmamalı, biraz daha yumuşak olmalı. Hazırlanmış yapraklara tek tek kıyma koyup kapatın. Bir tencere’nin içinde margarini eritin ve küp kesilmiş domatesleri kavurun. Dolmaları domates sosu’nun üzerine kat kat dizin. En sonunda dolmaların yarısına gelicek kadar temiz kaynar su koyun ve dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Çünkü kaynarken dolmalar suyun içinde gezmemeli. Kapağını da kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 30 – 40 dk belki biraz daha fazla (yaprakların rengi iyice koyulaşana kadar) pişirin. Arada bir suyunu kontrol edin, suyu azalmışsa biraz kaynar su ilave edin. Piştikten sonra altını kapatıp dolmaları yaklaşık 10 – 15 dakika dinlendirin ve sonra servis yapın.

kiymali_sarma_ic_sedefuzer1 kiymali_sarma_ic_sedefuzer2 kiymali_sarma_ic_sedefuzer3 kiymali_sarma_ic_sedefuzer4

NOT: Yaprakları sararken sıkı olmasına dikkat edin. Bol sarılan dolmalar pişerken açılabilir. (Çok da sıkı olmasın tabi, içindeki pirincin şişmesine yer kalsın)

SERVİS İÇİN NOT: Tabağa koyduğunuz dolmaların üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı pul biber ekin. Ben sumak da koyuyorum, sonra parmaklarımı yiyorum 🙂

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s